Te is így gondolkodsz? – párkapcsolati segítségkérés előtt

Frissítve: ápr 14

Megfordul a fejünkben, hogy talán segítséget kellene kérnünk, mert nehéz így egyedül megbirkózni a feladattal. Aztán mégis kétségeink támadnak... Melyek azok a legjellemzőbb félelmek és sztereotípiák, amelyek megszólalnak bennünk, mikor párkapcsolati elakadásunkra "külső" megoldást keresnénk?


1. "...tiszta szégyen segítséget kérni, intelligens emberek vagyunk, ketten is meg tudjuk beszélni!"

A párkapcsolati munka eredménye nem függ az intelligenciától, hisz egy konfliktus hevében nehéz kívülről tekinteni önmagunkra. Egy külső reflexió által könnyebb rálátni saját működésünkre, a kapcsolat dinamikájára. Segítséget kérni nem szégyen, azt jelzi, hogy készek vagyunk felismerni a határainkat és felelősséget vállalunk kapcsolatunkért.

2. "...úgysem tudom rávenni, hogy eljöjjön velem!"

Kutatások szerint a férfiakat nehezebb bevonni a párkapcsolati munka folyamatába. Néhányan közülük megbélyegzésként, a férfiasságuk kudarcaként élhetik ezt meg. Azonban a nők szemében akár vonzóbb, férfiasabb is lehet egy olyan férfi, aki vállalja önmagát, gyengeségeit, és felül tud emelkedni a társadalmi előítéleteken.


3. "...nőhöz/férfihoz megyünk? Akkor biztosan a te pártodat fogja majd!”

A mediáció egyik legfontosabb alapelve a pártatlanság. Fontos megértenünk, hogy az elakadás létrejöttében mindkét félnek szerepe van, így a feloldáshoz is nélkülözhetetlen a közös munka. A folyamat hatékonyságát veszélyeztetné és magunk ellen dolgoznánk, ha kizárólag az egyik felet tennénk felelőssé a kialakult helyzetért. Az ülések során mindkét félnek lehetősége van álláspontja kifejtésére, ezzel segítve elő a biztonságos közeg kialakítását és a felek közeledését.

4. "...mi van, ha olyan témát feszegetünk, amiről nincs kedvem beszélni?"

Természetesen nem kötelező minden kérdésre válaszolni, azonban néha érdemes a komfortzónánkból kimozdulni, mert ezzel változást és fejlődést hozhatunk a kapcsolatunkba. Figyeljük meg a kérdéseket, helyzeteket amelyek kellemetlenek számunkra! Már az is nagy segítség lehet, ha tudatosítjuk ezeket.


5. "...mi a garancia arra, hogy a mediáció segít?"

Nincs garancia, ellenben van sok sikeres mediáció. Néha “csak” annyi a legnagyobb segítség, hogy végighallgatnak minket!


Ezekkel a kételyekkel a legtöbben szembesülünk, felmérjük helyzetünket, hiszen valami újba igyekszünk belevágni. Érdemes azonban végiggondolni, hogy a fenti mondatok mennyiben lehetnek valódi akadályai a segítségkérésnek. Lehet csupán régi félelmeink öntöttek bennük új formát, amelyeket talán ideje közelebbről is megismerni.This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now