Te is így gondolkodsz? – párkapcsolati segítségkérés előtt

Frissítve: 2020. ápr 14.

Megfordul a fejünkben, hogy talán segítséget kellene kérnünk, mert nehéz így egyedül megbirkózni a feladattal. Aztán mégis kétségeink támadnak... Melyek azok a legjellemzőbb félelmek és sztereotípiák, amelyek megszólalnak bennünk, mikor párkapcsolati elakadásunkra "külső" megoldást keresnénk?


1. "...tiszta szégyen segítséget kérni, intelligens emberek vagyunk, ketten is meg tudjuk beszélni!"

A párkapcsolati munka eredménye nem függ az intelligenciától, hisz egy konfliktus hevében nehéz kívülről tekinteni önmagunkra. Egy külső reflexió által könnyebb rálátni saját működésünkre, a kapcsolat dinamikájára. Segítséget kérni nem szégyen, azt jelzi, hogy készek vagyunk felismerni a határainkat és felelősséget vállalunk kapcsolatunkért.

2. "...úgysem tudom rávenni, hogy eljöjjön velem!"

Kutatások szerint a férfiakat nehezebb bevonni a párkapcsolati munka folyamatába. Néhányan közülük megbélyegzésként, a férfiasságuk kudarcaként élhetik ezt meg. Azonban a nők szemében akár vonzóbb, férfiasabb is lehet egy olyan férfi, aki vállalja önmagát, gyengeségeit, és felül tud emelkedni a társadalmi előítéleteken.


3. "...nőhöz/férfihoz megyünk? Akkor biztosan a te pártodat fogja majd!”

A mediáció egyik legfontosabb alapelve a pártatlanság. Fontos megértenünk, hogy az elakadás létrejöttében mindkét félnek szerepe van, így a feloldáshoz is nélkülözhetetlen a közös munka. A folyamat hatékonyságát veszélyeztetné és magunk ellen dolgoznánk, ha kizárólag az egyik felet tennénk felelőssé a kialakult helyzetért. Az ülések során mindkét félnek lehetősége van álláspontja kifejtésére, ezzel segítve elő a biztonságos közeg kialakítását és a felek közeledését.

4. "...mi van, ha olyan témát feszegetünk, amiről nincs kedvem beszélni?"

Természetesen nem kötelező minden kérdésre válaszolni, azonban néha érdemes a komfortzónánkból kimozdulni, mert ezzel változást és fejlődést hozhatunk a kapcsolatunkba. Figyeljük meg a kérdéseket, helyzeteket amelyek kellemetlenek számunkra! Már az is nagy segítség lehet, ha tudatosítjuk ezeket.


5. "...mi a garancia arra, hogy a mediáció segít?"

Nincs garancia, ellenben van sok sikeres mediáció. Néha “csak” annyi a legnagyobb segítség, hogy végighallgatnak minket!


Ezekkel a kételyekkel a legtöbben szembesülünk, felmérjük helyzetünket, hiszen valami újba igyekszünk belevágni. Érdemes azonban végiggondolni, hogy a fenti mondatok mennyiben lehetnek valódi akadályai a segítségkérésnek. Lehet csupán régi félelmeink öntöttek bennük új formát, amelyeket talán ideje közelebbről is megismerni.60 megtekintés0 hozzászólás
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now