A mediációról

Imediation

A mediáció egy vitarendező, konfliktuskezelő folyamat, amelynek célja a két fél kölcsönös megegyezésén alapuló megoldás kialakítása.

A folyamat kevésbé fókuszál a múltbéli történésekre, inkább a jelenleg fennálló élethelyzethez kíván segítséget nyújtani. Az átbeszélendő témák összegyűjtését követően a közös cél megtalálása adja meg a mediációs folyamat keretét, amelynek elérésére lehetőség nyílik a témák kibontásával, esetleges további megoldási alternatívák felkutatásával.

Az ülések befejeztével a felek legtöbbször arról számolnak be, hogy már önmagában a vitájukra dedikált idő és tér arra sarkallta őket, hogy meghallgassák vagy felismerjék a másik mondanivalója mögötti valódi motivációt. Gyakran megjelenik bennük, hogy mennyivel jobb lett volna már akkor tudni mindezt és bárcsak ne jutottak volna el eddig a pontig. 

A mediáció nem utolsó sorban önismereti munka is, hiszen a felek tudatosabbá válnak saját működésükre és vitakultúrájukra.

A mediációt azoknak javaslom, akik konfliktusaikat hatékonyan és tudatosan kívánják megoldani, elkerülve ezzel, hogy azokat csak az automatikus mintáik által vezérelve közelítsék meg.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now